• Nieuws

    Nieuwsberichten
Houtkachel stoken, maar dan milieuvriendelijker!
20/03/2014

Verlaag de uitstoot van schadelijke stoffen met een rookgasventilator

De kachelbranche wordt steeds vaker geconfronteerd met de uitstoot van schadelijke stoffen door het gebruik van een houtkachel. Steeds meer onderzoeken en artikelen laten zien dat hout stoken gepaard gaat met het vrijkomen van grote hoeveelheden fijnstof en kankerverwekkende PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Een deel van de schadelijke stoffen verdwijnt via de schoorsteen in de buitenlucht en een deel ontsnapt binnenshuis. Niet erg prettig voor de directe omgeving, maar ook slecht voor de gezondheid van de bewoners.

 

De genoemde gevaarlijke stoffen (fijnstof en PAK’s) ontstaan in de meeste gevallen door een slechte verbranding, welke grotendeels terug te voeren is naar een slechte trek in het rookkanaal. De oplossing hiervoor kan worden gevonden in de vorm van een rookgasventilator. Deze garandeert goede trek in het rookkanaal.

 

We hebben de exodraft rookgasventilator laten testen door SGS, een onafhankelijk bedrijf dat zich bezig houdt met inspectie, controle-, analyse- en certificeringsdiensten – overal ter wereld. Er zijn door SGS metingen gedaan in een situatie zonder rookgasventilator, uitgaande van de standaard gehanteerde schoorsteentrek die wordt gebruikt om het rendement van een kachel te bepalen; 12 Pa. Vervolgens zijn er metingen gedaan met een exodraft rookgasventilator, ingesteld op 20 Pa. De resultaten waren verbluffend!

 

Bekijk de resultaten van de metingen

 

De continue trek zorgde voor een optimale verbranding waarbij de hoeveelheid PAK’s met bijna 50% verminderde van 15730 µg/m₀³ naar 8035  µg/m₀³. De hoeveelheid fijnstof liep met bijna 30% terug van 41 mg/m₀³ naar 29 mg/m₀³.  De verbetering van de trek in de schoorsteen zorgt voor een betere zuurstoftoevoer. Hierdoor vindt er een betere verbranding plaats wat minder uitstoot (zowel binnenshuis als buitenshuis) tot gevolg heeft.

 

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.


Terug naar overzicht

Dealers

Zoek een dealer

Inatherm werkt samen met dealers door het hele land. Onze partners voorzien u graag van deskundig advies, prijzen en een professionele service.

zoeken naar een dealer

Waarom een rookgasventilator

Wij vertellen het u graag bekijk de voordelen