• Nieuws

    Nieuwsberichten
Hoe voorkom je een schoorsteenbrand? Een schonere verbranding voor haarden/kachels met een rookgasventilator!
02/10/2018

Nu het buiten steeds kouder wordt en er meer gebruik wordt gemaakt van een haard of kachel, is het belangrijk om hier de juiste kennis over te hebben. Het kan namelijk behoorlijk misgaan (zie hier een recent stuk uit het Brabants Dagblad). Een veelvoorkomend probleem is dat er een schoorsteenbrand kan ontstaan. Een schoorsteenbrand is niet direct zichtbaar, maar kan wel verregaande gevolgen hebben. Dit kan zich uiten in geuren en rook in uw woonkamer, waardoor muren zwart worden, maar de brand kan ook overslaan naar de rest van het huis.

 

Hoe te voorkomen?

Uiteraard wilt u zorgeloos genieten van uw haard en niet na te hoeven denken over de eventuele problemen die dit kan veroorzaken. Met een rookgasventilator van rookgasventilator.nl zorgt u voor voldoende trek en garandeert daarmee een feilloze werking van de open haard of kachel onder alle omstandigheden.

 

 

Voordelen van een rookgasventilator

Door de toepassing van een rookgasventilator kunt u meer genieten van uw open haard of kachel. Door een geforceerde constante trek in uw kanaal kunt u de haard of kachel makkelijker aanmaken, dit heeft als resultaat dat er minder rook ontwikkeling is. Bovendien heeft u geen last meer van rookterugslag, roet of geuren in de kamer. Met de rookgasventilator heb je het hele jaar door de gewenste constante schoorsteentrek in je rookkanaal.

 

Klimaatvoordeel en schonere verbranding

Een ander belangrijk voordeel is dat er een bijdrage wordt geleverd aan een gezonder klimaat. Het stoken van hout gaat vaak gepaard met het vrijkomen van grote hoeveelheden fijnstof en kankerverwekkende PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Een deel van deze stoffen ontsnapt binnenshuis. Vanzelfsprekend is dit ontzettend slecht voor uw gezondheid en die van de directe omgeving. Een betere trek in het schoorsteenkanaal zorgt voor een betere verbranding en een veel lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Uit testen van SGS te Arnhem is gebleken dat door toepassing van een exodraft rookgasventilator de uitstoot van fijnstof en PAK's met 30-50% afneemt !

 

Dit alles resulteert uiteindelijk in een minder vervuild rookkanaal wat tevens de kans op een schoorsteenbrand verkleind.

 

De juiste manier van stoken draagt uiteraard ook bij aan een schonere verbranding. Een veelgebruikte methode voor het aanmaken van de haard of kachel is de Zwitserse methode. Ook de houtsoort en het vochtgehalte van het hout is heel belangrijk. Voor een goed advies hierin kunt u altijd de haarden of kachelzaak in buurt raadplegen. Verder is het belangrijk om uw rookkanaal tijdig te laten vegen.


Terug naar overzicht

Dealers

Zoek een dealer

Inatherm werkt samen met dealers door het hele land. Onze partners voorzien u graag van deskundig advies, prijzen en een professionele service.

zoeken naar een dealer

Waarom een rookgasventilator

Wij vertellen het u graag bekijk de voordelen