• Geen rook, roet en geuren in huis

    Stoken zonder zorgen
Geen rook, roet en geuren in huis

Elke open haard of kachel heeft een goede rookgasafvoer nodig. Dankzij een goede rookgasafvoer komt er geen hinderlijke en toxische houtrook in huis. Vooral woningen die zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem of natuurlijk geventileerde woningen met een grote afzuigcapaciteit in de keuken, lopen een groot risico op rookterugslag. Overlast in de vorm van prikkende ogen, benauwdheid, stank en roetaanslag op muren en plafonds zijn voor veel mensen redenen om de open haard of kachel niet te gebruiken. Met een rookgasventilator behoren deze klachten tot het verleden.

Eenvoudig de haard aanstekenGeen rook, roet en geuren in huisOptimaal rendement van de kachelGezonder klimaatOplossing voor elke haard


 

Rookterugslag door onvoldoende trek in het schoorsteenkanaal

Een kachel of open haard heeft voldoende luchttoevoer nodig om goed te functioneren en ervoor te zorgen dat de rookgassen via het schoorsteenkanaal uw huis verlaten. Een slechte trek in het schoorsteenkanaal heeft als resultaat dat roet en rook de woonkamer binnenkomen, met alle nare gevolgen van dien. Uw plafond wordt zwart, uw muren moeten jaarlijks worden gewit en de rookgeur wordt door uw huis verspreid. Deze rook is bovendien ongezond.

 

Mechanische ventilatie

De benodigde toevoerlucht wordt van buiten of uit uw kamer aangezogen. Echter, wanneer u gebruikt maakt van mechanische ventilatie (bijvoorbeeld een centrale afzuigventilator, een afzuigkap in de keuken of afzuiging in de badkamer), is de kans groot dat dit bemoeilijkt wordt. De afzuiging zorgt immers voor een onderdruk in de kamer. De eventueel aanwezige luchttoevoerroosters zijn dan vaak niet groot genoeg om voldoende frisse lucht het huis in te krijgen, wat benodigd is voor een goede werking van uw kachel of open haard. In deze situatie is rookterugslag een veelvoorkomend probleem.

 

De oplossing

Om rookterugslag te minimaliseren is het uiteraard belangrijk dat er op de goede manier wordt gestookt. Wij hebben 5 stooktips voor u op een rijtje gezet. Toch kan het zijn dat u, ondanks het toepassen van deze tips, nog steeds last heeft van rookterugslag. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de weersomstandigheden, een vervuild rookkanaal of belendende gebouwen of bomen in de buurt van de uitmonding. Een exodraft rookgasventilator biedt in zo'n situatie de oplossing. Met de ventilator heeft u namelijk onder alle omstandigheden controle over de trek in het rookgaskanaal.

 

 

 


 

Voorbeeldsituatie

 

Er komt steeds ongezonde rook de kamer inChristian, Jeanette en de kinderen: "Er komt steeds ongezonde rook de kamer in"

Rookterugslag kan leiden tot vervelende klachten. Naast roetaanslag op muren en plafonds en een rookgeur in huis, kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Jeanette: "Onze zoon kreeg door de rook last van benauwdheid, een soort allergische reactie. Ik wilde de haard daarom niet meer gebruiken." De rookgasventilator heeft gezorgd voor een goede rookgasafvoer. Christian zag dat de betere verbranding direct leidde tot minder rook in huis. Lees meer...

Dealers

Zoek een dealer

Inatherm werkt samen met dealers door het hele land. Onze partners voorzien u graag van deskundig advies, prijzen en een professionele service.

zoeken naar een dealer

Waarom een rookgasventilator

Wij vertellen het u graag bekijk de voordelen