• FAQ

    Jarenlange ervaring en kennis op het gebied van ventilatoren
Veelgestelde vragen

De jarenlange ervaring en kennis op het gebied van ventilatoren, gecombineerd met de nauwe samenwerking met verschillende hooggekwalificeerde partners, hebben ervoor gezord dat Inatherm over een uitgebreide, gecertificeerde range ventilatoren beschikt en deze continu blijft vernieuwen.

Wat is een rookgasventilator?

Een rookgasventilator wordt geplaatst op de schoorsteen en garandeert een optimale trek in het schoorsteenkanaal. Dit zorgt voor een perfecte verbranding, waardoor u onder alle omstandigheden kunt genieten van een feilloze werking van de open haard of kachel.

Hoe werkt een rookgasventilator?

Wanneer de rookgasventilator gaat draaien, ontstaat er onderdruk in het schoorsteenkanaal. Deze gegarandeerde trek in het kanaal zorgt ervoor dat verbrandingsgassen goed naar buiten worden afgevoerd. Bovendien trekt de ventilator verse lucht uit de woning naar het vuur, waardoor u profiteert van een optimale verbranding. De ventilator kan met een eenvoudige (eventueel draadloze) regeling worden bediend.

Wat is de oorzaak van een slechte trek in het schoorsteenkanaal?

Een slechte trek in het schoorsteenkanaal zorgt ervoor dat verbrandingsgassen niet goed naar buiten worden afgevoerd. De oorzaak van een slechte trek bij een houtgestookte haard is vrijwel altijd terug te voeren op een aantal punten:

 

  • Verkeerde afmetingen van het rookkanaal en/of de open haard
  • Nieuwe kachel met beter rendement wordt aangesloten op een bestaand schoorsteenkanaal (lagere temp. rookgassen)
  • Te weinig luchttoevoer in de woonkamer
  • Weersomstandigheden
  • Vervuild schoorsteenkanaal

Wat is exodraft en wat is de relatie met Inatherm?

Exodraft is een Deense fabrikant van rookgasventilatoren. De producten zijn gebaseerd op meer dan 50 jaar kennis en ervaring met schoorsteentechniek, schoorsteentrek en ventilatoren. Dit heeft ervoor gezorgd dat zowel de ventilatoren als de regelingen kwalitatief hoogstaand en betrouwbaar zijn.

 

Inatherm is exclusief distributeur van exodraft producten in Nederland. Om u beter en sneller van dienst te kunnen zijn, werken wij samen met dealers door het hele land. Zij voorzien u graag van deskundig advies, prijzen en een professionele service. Ook de leveringen vinden via deze partners plaats.

Is een rookgasventilator verplicht?

Op grond van het Bouwbesluit is een rookgasventilator verplicht indien een gasgestookte openhaard wordt geplaatst in een mechanisch geventileerde woning, tenzij u een gesloten gashaard plaatst. Eventueel kan een rookgasventilator nodig zijn bij een houtgestookte openhaard indien de diameter van het rookkanaal te smal is voor de haard.

Maakt een rookgasventilator geluid?

Ja, een draaiende ventilator produceert geluid. Echter, de hoge kwaliteit van de ventilatorconstructie en de perfect gebalanceerde kogellagers verzekeren u bij een exodraft ventilator van een extreem stille oplossing. Uiteraard wordt het geluid tot een minimum beperkt wanneer de juiste ventilator wordt toegepast, eventueel in combinatie met een toerenregeling en/of geluiddemper.

Is een houtkachel schadelijk voor het milieu?

Tijdens de verbranding van hout komen verschillende schadelijke stoffen vrij. Met een goede kachel, droog hout, genoeg zuurstof en een hoge temperatuur zorgt u voor een volledige verbranding. De schadelijke invloed op het milieu wordt hierdoor tot een minimum beperkt.

Draagt een rookgasventilator bij aan een schoner millieu?

De rookgasventilator is getest door SGS, een onafhankelijk bedrijf dat zich bezig houdt met inspectie, controle, analyse- en certificeringsdiensten – overal ter wereld. Er zijn door SGS metingen gedaan in een situatie zonder rookgasventilator, uitgaanden van de standaard gehanteerde schoorsteentrek die wordt gebruikt om het rendement van een kachel te bepalen; 12 Pa. Vervolgens zijn er metingen gedaan met de rookgasventilator, ingesteld op 20 Pa. De resultaten waren verbluffend!

 

De continue trek zorgde voor een optimale verbranding waarbij de hoeveelheid PAK’s met bijna 50% verminderde van 15730 µg/m0³ naar 8035 µ g/m0³. De hoeveelheidd fijnstoffen liep met bijna 30% terug van 41 mg/m 0³ naar 29 mg/m 0³. De verbetering van de trek in de schoorsteen zorgt voor een betere zuurstoftoevoer. Hierdoor vindt er een betere verbranding plaats wat minder uitstoot (zowel binnenshuis als buitenshuis) tot gevolg heeft.

Lees meer...

Dealers

Zoek een dealer

Inatherm werkt samen met dealers door het hele land. Onze partners voorzien u graag van deskundig advies, prijzen en een professionele service.

zoeken naar een dealer

Waarom een rookgasventilator

Wij vertellen het u graag bekijk de voordelen