• Eenvoudig de haard aansteken

  Stoken zonder zorgen
Eenvoudig de haard aansteken

Veel mensen zijn in het bezit van een open haard of kachel die ze niet of nauwelijks gebruiken, omdat het niet kunnen aansteken van de haard een ergernis vormt. Met name bij het ontsteken van het vuur, wanneer de temperatuur in het schoorsteenkanaal nog laag is, treden de meeste problemen op. De aanwezige trek in het rookkanaal is hierbij een bepalende factor. Het aansteken van de haard is veel eenvoudiger door een geforceerde afvoer (en dus zuurstoftoevoer). Een rookgasventilator garandeert hiermee een feilloze werking van de open haard of kachel onder alle omstandigheden.

Eenvoudig de haard aanstekenGeen rook, roet en geuren in huisOptimaal rendement van de kachelGezonder klimaatOplossing voor elke haard


 

Stooktips

We hebben 5 stooktips op een rij gezet. Met deze tips verkleint u de kans op veelvoorkomende problemen die betrekking hebben op de drie basisvoorwaarden van vuur: zuurstof, brandstof en voldoende warmte.

 

 1. Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer
  De ruimte waarin de kachel staat, moet geventileerd worden. Zet een raam of ventilatierooster open om voldoende zuurstof bij het vuur te krijgen. De luchtinlaat en luchttoevoerkleppen van uw kachel dienen volledig geopend te zijn. Dit is met name belangrijk bij het ontsteken van het vuur.

 2. Gebruik goed hout
  Het hout moet onbehandeld en droog zijn (maximaal 15-20% vocht). Nat hout brandt slecht en zorgt voor meer rook en roet. Geverfd, gelijmd of geïmpregneerd hout zorgt bovendien voor allerlei giftige rookgassen. Houtsoorten zoals eiken, beuken, berken en essen zijn over het algemeen het meest geschikt.

 3. Goede voorbereiding
  Plaats de grote houtblokken onderop, met hierop het kleinere aanmaakhout. De aanmaakblokjes dienen bovenop te worden gelegd. Dit kan eventueel worden aangevuld met papier. Let wel op dat het aansteken van geprint papier of karton slecht voor het milieu is. Bovendien zorgen papier en karton voor veel roetvorming, maar kunnen in kleine hoeveelheden wel gebruikt worden om het vuur aan te maken.

 4. Het aansteken
  Wanneer u de aanmaakblokjes en/of het papier aansteekt, zal het kleine aanmaakhout snel vlam vatten. Hierna zal het vuur worden doorgegeven aan de grotere blokken. Wanneer de luchtinlaat van uw kachel het vuur niet voorziet van voldoende zuurstof, is het wellicht nodig om een deurtje open te laten totdat het vuur goed brandt.

 5. De kachel en het rookkanaal
  Zorg ervoor dat de capaciteit en het rendement van de kachel zijn afgestemd op de grootte van de ruimte. Een te kleine kachel levert misschien niet voldoende warmte. Echter, een toestel met een hoge capaciteit vraagt onnodig veel brandstof of moet worden afgeknepen. Dit laatste zorgt voor een onvolledige verbranding, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen een stuk hoger is. Een goed en schoon rookkanaal is uiteraard ook essentieel voor een goede trek en afvoer van de rookgasssen. Een ideaal rookkanaal is volledig verticaal, niet te kort en bevat geen bochten.

 

De oplossing

Het kan zijn dat u, ondanks het toepassen van deze tips, nog steeds problemen ervaart met het stoken van hout. Dit heeft dan te maken met een slechte trek in het rookkanaal. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de afmetingen van uw rookkanaal of haard, de weersomstandigheden, etc. Een exodraft rookgasventilator biedt in zo'n situatie de oplossing. De ventilator zorgt namelijk onder alle omstandigheden voor voldoende trek.

 

 

               

 


 

Voorbeeldsituaties

 

We krijgen de haard niet aanMartin en Hanna: "We krijgen de haard niet aan"

Het niet kunnen ontsteken van het vuur, is voor veel gebruikers van een open haard of kachel een grote ergernis. Dit gold ook voor Martin en Hanna. "Het was altijd zo'n gedoe om het vuur aan te krijgen. Er kwam bovendien altijd erg veel rook bij vrij." Martin wilde een betrouwbare, lange termijn oplossing. Op internet vond Hanna informatie over een rookgasventilator. "We waren ervan overtuigd dat we niet de enige waren met dit probleem. We zijn erg blij dat we weer kunnen genieten van onze open haard." Lees meer...

 

 

Waarom blijft het vuur niet branden?

John: "Waarom blijft het vuur niet branden?"

"Als het vuur eindelijk brandt, gaat het steeds uit." Voldoende zuurstof is essentieel voor vuur. Met name gebruikers van houtkachels kunnen te maken hebben met vuur dat te weinig zuurstof toegevoerd krijgt. Het was voor John reden genoeg om te zoeken naar een oplossing. "Vooral als er vrienden op bezoek zijn, vind ik het leuk om de kachel aan te hebben. Maar ik was continu bezig om het vuur aan te houden. Dat vond ik erg jammer." De rookgasventilator heeft bovendien gezorgd voor minder vervuilde kachelruiten. Lees meer...

Dealers

Zoek een dealer

Inatherm werkt samen met dealers door het hele land. Onze partners voorzien u graag van deskundig advies, prijzen en een professionele service.

zoeken naar een dealer

Waarom een rookgasventilator

Wij vertellen het u graag bekijk de voordelen